Loading

Toewijding aan welzijn

Cyberveiligheid

Vaststelling

Stel je voor… Je huis heeft geen deuren, ramen of het deurslot is kapot. Iedereen kan zo maar naar binnen wandelen, je spullen doorzoeken en alles meenemen wat ze willen. Dat zou heel beangstigend zijn, toch?

Digitale veiligheid is een beetje zoals gebruik maken van veilige sloten op de deuren en ramen van je computer en je toegang tot het internet. Die sloten beschermen je tegen mensen die onrechtmatig je persoonlijke en/of bedrijfsinformatie proberen te stelen.

Cybercriminelen kunnen je identiteit kapen, je bedrijf stilleggen of je geld afhandig maken. Goede digitale hygiëne, zoals sterke wachtwoorden, verdachte e-mails herkennen en geen persoonlijke informatie delen met vreemden, helpt om jezelf te beschermen, hoewel 100% veiligheid een illusie blijft.

In 2022 werd bijna 40 miljoen euro buitgemaakt via phishing, een stijging van 60% ten opzichte van het jaar ervoor. 69% van de Belgen kreeg de afgelopen zes maanden een frauduleuze e-mail, en 8% viel voor de fraude, bij jongeren zelfs 12%. Kleine bedrijven worden vaker getroffen door schadelijke software (ransomware) dan grotere bedrijven.

Het aantal phishingmails blijft stijgen, met 7 miljoen meldingen in de eerste negen maanden van 2023. Veel mensen denken dat ze geen slachtoffer zullen worden, maar ook onze politiezone wordt overspoeld met klachten over digitale fraude. Naast financiële verliezen ervaren slachtoffers ook ernstige emotionele en mentale gevolgen.

Voorkomen is beter dan genezen: ondernemers en hun medewerkers moeten voortdurend alert zijn voor cyberaanvallen. Uit een recent onderzoek van Unizo blijkt dat slechts 55% van de KMO's en zelfstandigen vier van de zeven aanbevolen cyberveiligheidsmaatregelen toepast, terwijl alle zeven nodig zijn. De risico’s zijn onder andere dataverlies, reputatieschade, GDPR-boetes en ransomwarebetalingen.

Visie

Het is duidelijk dat een dergelijke maatschappelijke evolutie de nodige aandacht verdient binnen een integraal veiligheidsbeleid van onze gemeente. #pro9860 wil hiervoor de nodige budgetten voorzien om ook de inwoners en de bedrijven van Oosterzele met raad en daad (te laten) bijstaan. Alleen door gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen deze digitale criminaliteit zullen we in staat zijn ons beter te beschermen.

Voorstellen

Wist je dat we meer dan 200 voorstellen hebben om onze visie kracht bij te zetten binnen de 18 verschillende thema's?

Wil je onze voorstellen leren kennen, kom dan op 7 september naar GC De Kluize.



Om iedereen de kans te geven kennis te maken met het volledige programma alsook met onze kandidaten van #pro9860, organiseren we op zaterdag 7 september een heuse expeditie-dag (tussen 11:00 - 15:00). Iedereen kan die dag de zaal van GC De Kluize binnenspringen om het programma van #pro9860 te ontdekken.

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om kennis te maken met onze 23 kandidaten en in gesprek te gaan.

Iedere bezoeker kiest hoe lang hij/zij blijft (5min? 15min? uurtje?.... maakt niet uit) en dit zonder enige verplichting… gewoon even komen ontdekken waar #pro9860 voor staat inclusief onze waarden en wat juist onze plannen zijn.

Iets uniek, niet? Dit evenement is uiteraard gratis.

Na de ontdekking krijgen de bezoekers, indien gewenst, een uitgeprinte versie van ons programma mee om thuis rustig na te lezen.

  • Gemeentelijke diensten
    • Continue focus op digitale veiligheid om essentiële diensten en gevoelige gegevens te beschermen.
    • Training en technologische ondersteuning voor medewerkers van de gemeente.
    • Uitwerken van bedrijfscontinuïteits- en herstelplannen om tijdens crisissen dienstverlening te garanderen.
  • Lokale bedrijven
    • Versterken van digitale veiligheidsondersteuning voor lokale bedrijven door samenwerking met partners.
    • Ontwikkelen van financiële steunmogelijkheden, mogelijk in combinatie met bestaande subsidies.
    • Ondersteunen van kennisnetwerken tussen bedrijven en samenwerking met VLAIO en Unizo.
  • Inwoners en verenigingen
    • Bewustwording en training in digitale veiligheid, met speciale aandacht voor senioren en kinderen.
    • Implementeren van phishing-simulaties, theoretische uitleg en praktische opleidingen.
    • Voorzien van budget voor trainingen en organiseren van digitale cafés voor laagdrempelige ondersteuning door computerexperts.
christophe de langhe

Christophe
De Langhe

marnix raman

Marnix
Raman