Loading

Nieuwe beleidscultuur

Jeugd in het nieuwe beleid


Kinderen en jongeren zijn zo belangrijk voor ons en voor onze gemeenschap dat we ze een prominente plek geven in ons verkiezingsprogramma en in het nieuwe beleid. Let op, dit wil niet zeggen dat we andere doelgroepen niet belangrijk vinden. Bij #pro9860 vinden we dat alle doelgroepen de nodige aandacht moeten krijgen, maar in de komende beleidsperiode leggen we naast senioren, ook een extra focus op jeugd.

Vaststelling

In Oosterzele heb je 2.771 jongeren tussen 0 en 17 jaar, 1.044 tussen 18 en 24 jaar en 667 tussen 25 en 29 jaar. Dit betekent dat 32% van onze inwoners jonger is dan 30. Uit de vele gesprekken die we met ‘onze jeugd’ hielden blijkt dat ze gehoord willen worden. Heel graag zelfs!

Mentaal welzijn blijft bij onze jongeren nog steeds een taboe, nochtans geeft bijna één op drie Vlaamse jongeren aan zich niet goed in zijn/haar vel te voelen. Herkenbaar is dat we leven in een maatschappij waarin we ons proberen groter voor te doen dan we zijn, dit onder druk van de (sociale) media.

Verenigingen zijn voor onze Oosterzeelse jeugd heel belangrijk. Deze vormen een poort naar het volwassen leven. Niet enkel de zeven gezonde en populaire jeugdbewegingen, maar ook het dansen, turnen en heel wat andere verenigingen trekken aanzienlijk veel jongeren aan. Deze draaien vaak ook onder leiding van jeugd en vrijwilligers. We mogen echt trots zijn op zoveel inzet en enthousiasme! Het is belangrijk dat we hiertoe blijvend inzetten op informeren, ondersteunen en faciliteren zodat de verenigingen zich kunnen blijven ontwikkelen (zie ook thema ‘verenigingsleven’).

Laat ons echter niet vergeten, ook al zijn veel van onze kinderen en jongeren aangesloten bij een jeugdbeweging, sport- of andere club; toch is een wezenlijk aandeel dat niet, de zogenaamde ‘niet-georganiseerde kinderen en jongeren’.

Kinderopvang, tot slot, is een probleem dat we in alle steden en gemeentes terugvinden. Dit betekent echter niet dat we daar lokaal niks kunnen aan veranderen. We zijn overtuigd dat we hier met z’n allen oplossingen kunnen vinden waardoor we een correcte en betaalbare kinderopvang in eigen gemeente kunnen aanbieden. #pro9860 wil daarvoor, samen met anderen, naar oplossingen zoeken. Dit item bespreken we verder binnen het thema ‘welzijn’.

Visie

Kinderen en jongeren zijn niet alleen de burgers van de toekomst, maar ook de jonge burgers van vandaag.

De doelgroep jeugd moet meer betrokken worden bij het beleid. Er moet meer gedaan worden met de zaken die leven bij hen, want in elk van de domeinen die het gemeentebestuur beheert zijn er raakpunten met deze leeftijdsgroep. Niet te vergeten... we hebben het hier over onze toekomstige beleidsmakers. Laat ons het talent op dat vlak meteen aanwenden.

Mobiliteit en veiligheid van de jeugd worden in de specifieke hoofdstukken daarover uitgebreid besproken, maar we willen ook hier benadrukken hoe belangrijk het is dat onze kinderen en jongeren zich vrij en veilig kunnen verplaatsen naar school, sport en spel, ontspanning en vereniging.

Milieu en natuur zijn thema’s waarbinnen ons heel wat uitdagingen staan te wachten. Het is belangrijk dat iedereen in onze maatschappij zich daarvan bewust is, ook onze allerjongsten, en meehelpt onze afdruk zo klein mogelijk te houden.

Er is nood aan een langetermijnvisie, een masterplan ‘jeugd’ dat inspeelt op de vele uitdagingen die op dat vlak de komende jaren op ons afkomen. Een plan dat ons toelaat een geïntegreerd en leeftijdsvriendelijk beleid te implementeren dat de kwaliteit van leven van alle kinderen en jongeren in Oosterzele merkelijk verbetert.

Voorstellen

Wist je dat we meer dan 200 voorstellen hebben om onze visie kracht bij te zetten binnen de 18 verschillende thema's?

Wil je onze voorstellen leren kennen, kom dan op 7 september naar GC De Kluize.



Om iedereen de kans te geven kennis te maken met het volledige programma alsook met onze kandidaten van #pro9860, organiseren we op zaterdag 7 september een heuse expeditie-dag (tussen 11:00 - 15:00). Iedereen kan die dag de zaal van GC De Kluize binnenspringen om het programma van #pro9860 te ontdekken.

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om kennis te maken met onze 23 kandidaten en in gesprek te gaan.

Iedere bezoeker kiest hoe lang hij/zij blijft (5min? 15min? uurtje?.... maakt niet uit) en dit zonder enige verplichting… gewoon even komen ontdekken waar #pro9860 voor staat inclusief onze waarden en wat juist onze plannen zijn.

Iets uniek, niet? Dit evenement is uiteraard gratis.

Na de ontdekking krijgen de bezoekers, indien gewenst, een uitgeprinte versie van ons programma mee om thuis rustig na te lezen.

  • (Mentaal) Welzijn
    • We doorbreken het stigma rond jeugdwelzijn en helpen hiermee zowel de jeugd als de ouders om daarmee aan de slag te gaan. Samenwerking met professionele partners en ervaringen van de ons omringende gemeenten kunnen ons hierbij helpen.
    • We zetten een informatiecampagne rond psychisch welzijn op, breiden het aanbod rond dit thema uit en versterken het. Hiervoor moet met verschillende beleidsdomeinen en de jeugd zelf worden samengewerkt.
    • Een centraal gelegen en makkelijk toegankelijk gemeentelijk infopunt (fysiek en digitaal) waar jeugd en ouders terecht kunnen voor vragen en steun. Heel veel mensen voelen zich alleen met hun probleem, weten niet waar naartoe of hoe hieraan te beginnen. Die drempel moet naar beneden. In samenspraak organiseren we workshops en open praatavonden rond dit thema.
    • Inzetten op verslavingspreventie door de kennis te verhogen. Dit kan door thema-avonden te voorzien waar de juiste informatie door (ervarings-)deskundigen wordt gebracht. Ook de weg naar de juiste kanalen wordt hierbij meegegeven.
    • Er is in Oosterzele te veel afstand tussen de jeugd en de zorg die ze soms nodig hebben. We willen inzetten op inclusiviteit op vlak van afkomst, sociale status en gender. Enkele mogelijke kanalen zijn hier: OverKop-huis, eerstelijnszorg, praatgroepen. We willen hier in samenspraak met de lokale belangengroepen, de omringende gemeenten en specialisten werk van maken.
  • Verenigingsleven
    • Er komt een centraal punt voor informatie, begeleiding en vragen rond administratie en ondersteuning. Hierdoor helpen we onze verenigingen en jeugdbewegingen in die taken die eigenlijk niet tot hun kerntaken behoren. Soms weten de verantwoordelijken van de verenigingen niet wat mogelijk is en hoe eraan te beginnen. Met #pro9860 zetten we volop in op begeleiding vanuit de gemeente. Een duidelijk, toegankelijk en eenvoudig kanaal tussen beleid en jeugd is hier dus van groot belang.
    • Implementeren van specialisatiedagen voor verenigingen en jeugdbewegingen waar via verdere opleiding, uitwisseling en vorming gewerkt wordt aan kwaliteitsvol jeugdwerk en omkadering.
    • Er is nood aan veilige speel- en beweegruimte voor alle verenigingen. Dit kan wat ons betreft onder andere op de VRV-site, maar ook andere lokale initiatieven willen wij onderzoeken. Onze jeugd moet onbezorgd kunnen spelen, sporten en jong zijn, dat zien we als een taak voor onze lokale overheid.
    • De huisvesting van onze verenigingen is een ander zorgpunt. Niet alleen is een juiste plaats voor elke vereniging noodzakelijk, ook de staat van de bestaande gebouwen is heel belangrijk. Om proactief te werken moet er een status opgemaakt worden van alle gebouwen en op korte en lange termijn gekeken worden hoe deze gebruiksvriendelijk en veilig te houden. Hier zien we een rol weggelegd voor het toekomstige beleid van onze gemeente om vanuit de betrokken departementen de nodige begeleiding te voorzien.
    • Op de VRV-site zien we de mogelijkheid om een officiële kampplaats in te richten. Niet alleen geeft dit dagdagelijks ruimte voor onze jeugdbewegingen die hier nood aan hebben, dit biedt ook mogelijkheden tijdens de vakanties om andere jeugdbewegingen buiten onze gemeente aan te trekken. Dit zet niet alleen onze gemeente op de kaart, maar brengt ook centen in het spreekwoordelijke laatje. Geld dat dan terug in onze jeugd kan worden geïnvesteerd.
    • Naast een officiële kampplaats voor de vakanties kan die kampplaats ook worden ingezet als weekendkampplaats, zo genereren de jeugdbewegingen een nieuwe bron van inkomsten.
    • Een ander heikel punt bij de jeugdbewegingen is het jaarlijks kampvervoer. Bij de rondvraag aan onze jeugdbewegingen merkten we dat dit een probleem is. Sommige moeten zelfs op zoek naar transportfirma’s om het vervoer te verzorgen. Dit betekent steevast een grote hap uit het jaarlijkse budget. Als #pro9860 willen we kijken hoe we hier kunnen ondersteunen. Dit kan financieel, maar ook door in de eigen gemeente te kijken welke mogelijkheden er bestaan. Bijvoorbeeld, zijn er Oosterzeelse bedrijven die kunnen inspringen?
    • Tot slot willen we de verenigingen ook ondersteunen in hun financieel beleid. Zonder een gezond en doordacht financieel beleid kan een vereniging niet overleven. Door thema-avonden te organiseren met specialisten (inwoners, gemeentelijk, andere…) waar men vragen kunnen stellen over concrete situaties, kunnen we hen hierin ondersteunen en ontzorgen.
  • Mobiliteit en veiligheid
    • Verkeersveiligheid en comfort voor jonge voetgangers en fietsers op gemeentewegen worden prioriteit, met aandacht voor de kwetsbare weggebruikers en het creëren van veilige oversteekplaatsen.
    • Zone 30 en fietsstraten worden weloverwogen ingezet, met focus op schoolomgevingen.
    • Beveiligen van schoolomgevingen door de verkeerssituatie met de juiste middelen op het juiste moment te gaan gebruiken. Het is soms beter in te zetten op dynamische borden dan permanente maatregelen. Een doordacht en situatiegericht beleid is hier noodzakelijk.
    • Door de veiligheid op ons wegennet letterlijk in kaart te brengen kunnen we ook ‘groene’ of veilige zones creëren. Door dit te visualiseren weet iedereen welke zones dit zijn en kan daar ook zeer gericht mee worden omgegaan. Met andere woorden we gaan voor een ‘Veilige Padenkaart’.
    • Er komt extra verkeersopvoeding voor het basisonderwijs.
    • ‘Speelzones’ moeten zo uitgerust zijn dat jongeren veilig kunnen spelen en ouders daar onbezorgd over kunnen zijn.
  • Milieu en natuur
    • We creëren betrokkenheid door jeugd warm te maken voor het beleid rond deze thema’s. We laten hen meedenken en informeren hen over het reilen en zeilen van de lopende acties. Dit kan door informatiesessies in samenwerking met de jeugdraad en andere belangenorganisaties.
    • We brengen de acties die door de jeugd zijn uitgewerkt in beeld o.a. via alle gemeentelijke kanalen.
    • We ondersteunen hen in beslissingen rond huisvesting (lokalen) en projecten zodat ze duurzame keuzes maken.
  • Langetermijnvisie
    • Er komt een masterplan ‘jeugd’ dat over verschillende legislaturen heen loopt, waarin een realistische planning opgemaakt wordt om de verschillende uitdagingen voor de komende generaties het hoofd te bieden. Dit zowel voor de georganiseerde als de niet-georganiseerde jeugd.
    • Dit plan komt er na een grondig demografisch onderzoek van alle kinderen en jongeren in onze gemeente. Want als je kijkt naar verschillende generaties kinderen en jongeren, verschillen in opleidingsniveau, verschillen in noden en afkomst, georganiseerd versus niet-georganiseerd, dan merk je dat ze een diverse groep vormen. Een onderzoek dat dient om een goed beeld te krijgen van deze bevolkingsgroep, hen te begrijpen, de huidige en toekomstige noden en uitdagingen in kaart te brengen.
bart dewaele

Bart
Dewaele

dahlia de deyn

Dahlia
De Deyn

elisa de vogelaere

Elisa
De Vogelaere

els de corte

Els
De Corte

filip baele

Filip
Baele

jonas tavernier

Jonas
Tavernier

lorina boterdaele

Lorina
Boterdaele

melissa Van den Berge

Melissa
Van den Berge

mia waterloos

Mia
Waterloos

orville cottenie

Orville
Cottenie

steven rouckhout

Steven
Rouckhout

tania vispoel

Tania
Vispoel

tristan mees

Tristan
Mees

zoréa daoud

Zoréa
Daoud