Loading

Landelijkheid als troef

Milieu, klimaat, natuur, land- en tuinbouw en duurzaamheid

Vaststelling

In de thema's ‘Landelijkheid’ en ‘Ruimtelijke ontwikkeling en wonen’ kan je al heel wat zaken ontdekken met betrekking tot deze thema’s. Toch behandelen we ze hier nog eens apart. Dit omdat onze gemeenschap de komende decennia te maken zal krijgen met heel wat uitdagingen op heel veel verschillende fronten en omdat we een concreet voorstel hebben om die gestructureerd aan te pakken.

Op klimaatvlak zien we steeds meer de effecten van de globale opwarming. Denk bijvoorbeeld maar aan tendensen zoals waterbommen, overstromingen, extreme warmteonweders.

De natuur staat onder druk in onze gemeente. Door het ontbreken aan een duidelijke en eenduidige bouwverordening is het moeilijk om de versnippering van onze open ruimtes tegen te gaan, het landelijk karakter van onze gemeente komt dus onder druk te staan. Er blijft steeds minder biotoop over voor onze natuurlijke fauna en flora.

De land- en tuinbouwsector krijgt te maken met demografische en economische problemen. Door de economische situatie is er geen garantie meer op rendement voor al het harde werk, de veranderende wetgeving rond stikstof en andere zaken, de veranderende zonering die vaak zonder overleg worden doorgevoerd, de noodzaak tot bouwen van moderne infrastructuur om rendabel te zijn in tegenstelling tot het landelijke beeld, … Allemaal zaken die leiden tot frustraties en kopzorgen.

En laat ons ook de problematiek van het zwerfvuil niet vergeten. Zwerfvuil en sluikstorten vormen namelijk een groeiend probleem in onze gemeente. De gevolgen van menselijke nalatigheid zijn overal zichtbaar wat bijdraagt aan de ontevredenheid onder de inwoners. 75% van de mensen geeft aan regelmatig last te ervaren van zwerfvuil, wat niet alleen esthetische, maar ook ecologische en gezondheidsproblemen veroorzaakt. Ondanks de inzet van 59 vrijwilligers, die in 2023 bijna 3,7 ton afval opruimden, blijven de kosten voor opruiming hoog en leidt het afval tot langdurige milieuschade, zoals bijvoorbeeld de verspreiding van microplastics in voedselketens.

Visie

Het is tijd dat we collectief onze verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor duurzame oplossingen. Er is te lang vanuit diverse invalshoeken gekeken naar de verschillen tussen al deze domeinen, terwijl we moeten durven kijken naar wat ons bindt: de nood aan goed beheerde open ruimte en natuur.

Samenwerken is de sleutel, want vele antwoorden zijn reeds aanwezig in onze gemeente. Het is belangrijk dat iedereen beseft dat dit complexe vraagstuk niet alleen kan opgelost worden. Dit zijn thema’s die moet worden aangepakt door beroep te doen op de aanwezige specialisten in de desbetreffende departementen van de gemeente. Maar ook belangenorganisaties (bv. Natuurpunt, land- en tuinbouworganisatiese), raden (bv. Land en Tuinbouwraad, Milieu en Natuurraad, GECORO) en andere experten bezitten delen van de puzzel die we komende jaren moeten leggen. Breng deze mensen samen rond hetzelfde doel: duurzaam omspringen met de ons nog beschikbare ruimte en natuur.

Daarnaast moeten we duidelijke keuzes maken die ons verder voorbereiden op het veranderende klimaat. We kunnen daartoe o.a. best de lokaal geproduceerde groene energie verhogen en het lokale verbruik van fossiel energie verminderen.

Met betrekking tot de problematiek van het zwerfvuil geloven we in het onderschrijven van de zwerfvuildoelstelling 2023-2030 van de Vlaamse regering (goedgekeurd eind mei 2023) rond het afvalbeleid. De centrale doelstelling is om tegen 2030 de totale hoeveelheid opgeruimd zwerfvuil op de grond te laten dalen met minstens 20% t.o.v. 2023. Het is tijd om wakker te worden en actie te ondernemen, samen met onze inwoners te streven naar een schonere, gezondere toekomst voor iedereen!

Voorstellen

Wist je dat we meer dan 200 voorstellen hebben om onze visie kracht bij te zetten binnen de 18 verschillende thema's?

Wil je onze voorstellen leren kennen, kom dan op 7 september naar GC De Kluize.



Om iedereen de kans te geven kennis te maken met het volledige programma alsook met onze kandidaten van #pro9860, organiseren we op zaterdag 7 september een heuse expeditie-dag (tussen 11:00 - 15:00). Iedereen kan die dag de zaal van GC De Kluize binnenspringen om het programma van #pro9860 te ontdekken.

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om kennis te maken met onze 23 kandidaten en in gesprek te gaan.

Iedere bezoeker kiest hoe lang hij/zij blijft (5min? 15min? uurtje?.... maakt niet uit) en dit zonder enige verplichting… gewoon even komen ontdekken waar #pro9860 voor staat inclusief onze waarden en wat juist onze plannen zijn.

Iets uniek, niet? Dit evenement is uiteraard gratis.

Na de ontdekking krijgen de bezoekers, indien gewenst, een uitgeprinte versie van ons programma mee om thuis rustig na te lezen.

  • Om tot een gedragen verhaal op lange termijn te komen, om ervoor te zorgen dat alle nodige regelgevingen en actieplannen vanuit één en dezelfde visie worden geschreven kiezen we voor een schepen die al deze thema’s en bevoegdheden onder zijn/haar hoede neemt. Als al deze zaken worden geschreven, met hulp van de kennis en kunde die in onze gemeente aanwezig is, vanuit één en hetzelfde departement, dan kan alles ook op elkaar worden afgestemd. Dan heb je onderbouwde en gedragen samenhang met respect voor de geldende regelgeving. Dan heb je een beleid dat klaar is voor de toekomst. Een beleid dat daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. Want nu meer dan ooit is het tijd voor daadkracht en visie.
  • De bouwregels moeten dringend worden gegoten in een nieuw en vooral uniform ruimtelijk beleidsplan waardoor willekeur en bevoordeling onmogelijk worden.
  • Het invoeren van een duurzaamheidstoets voor alle bouwprojecten in onze gemeente moet ervoor zorgen dat we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden.
  • Energetisch moeten we volop inzetten op duurzame oplossingen voor zowel eigen gebouwen als voor elk ander bouwproject. Daarvoor willen we de mensen informeren over het hoe en waarom, ze de weg tonen ernaartoe en het traject zo eenduidig en makkelijk mogelijk maken.
  • Water moeten we maximaal vertragen zodat de grondwaterspiegel op peil blijft en erosie wordt vermeden. Anderzijds moeten we het water op sommige momenten maximaal versnellen zodat we het risico op overstromingen verminderen in geval van waterbommen of warmteonweders.
  • Hittestress zal de komende jaren alleen maar stijgen. Hoe minder verharding we hebben, des te lager we de temperatuur kunnen houden. Ook moeten we durven kijken om zones te herbestemmen en luwtezones te creëren waar mens en dier soelaas kunnen vinden.
  • Laten we de bestaande open ruimte bewaken en bewaren via een duidelijk beleidsplan in samenwerking met belangengroepen, adviesraden, experten… Om zo te komen tot een gedragen langetermijnvisie. Om dit te verwezenlijken richten we ‘beleidscellen’ op.
  • We bekijken hoe we als gemeente het recht op voorkoop kunnen doen gelden ten voordele van bv. herbestemming.
  • We zetten volop in op het nieuwe integrale zwerfvuilbeleid (www.mooimakers.be) aan de hand van 6 pijlers: preventie, infrastructuur, omgeving, sensibilisering/communicatie, participatie en handhaving.
filip baele

Filip
Baele

jonas tavernier

Jonas
Tavernier

jorick vandaele

Jorick
Vandaele

koen verbeke

Koen
Verbeke

marnix raman

Marnix
Raman

orville cottenie

Orville
Cottenie

tristan mees

Tristan
Mees