Loading

Landelijkheid als troef

Ruimtelijke ontwikkeling en wonen

Vaststelling

Naast onze open ruimte waar we absolute voorrang aan willen geven is een oerdegelijke ruimtelijke planning een noodzaak. Helaas dateren de laatste richtlijnen in onze gemeente hiervoor reeds van 2010 (!), worden keuzes gemaakt voor nieuwe bouwprojecten die alle kanten uitgaan, bomen worden nodeloos gekapt, enz. Anders gezegd, de beleidsvisie op ruimtelijke ordening is hopeloos verouderd. Er is dringend nood aan een (langetermijn) visie gebaseerd op meer recente inzichten.

Er zijn te weinig veilige fiets- en voetpaden. Daarnaast is er behoefte aan meer natuur- en recreatiegebieden, beschikbare landbouwgronden en ruimte voor lokale ondernemers en bedrijven. We merken ook dat er steeds langere periodes van droogte en hitte zijn, afgewisseld met periodes van hevige regenval.

Daarnaast vroegen verschillende inwoners ons maatregelen te nemen tegen de dure huur- en woningprijzen. Tot slot kunnen we ter info nog meegeven: er liggen op dit moment nog meer dan 600 percelen braak in onze gemeente waarop gebouwd kan worden waarvan er jaarlijks zo’n 40-tal van worden aangewend.

Visie

Er moet een degelijk toekomstplan en visie op lange termijn opgemaakt worden voor Oosterzele die de keuze voor een landelijk karakter weerspiegelt. We maken daarbij de keuze om de verdere versnippering van onze open ruimtes tegen te gaan. Als er nog gebouwd wordt dan moet dit met heel veel oog voor het landelijke karakter en behoud van onze natuur en land-/tuinbouw zijn. Voor bouwgronden die slecht gelegen zijn, bijvoorbeeld overstromingsgevoelig zijn of dichtbij speciale beschermingszones liggen, moeten andere oplossingen worden gezocht.

Er moeten betaalbare woningen bijkomen voor de jongeren en jonge gezinnen die een stek zoeken dicht bij familie en sociaal netwerk. Er is een tekort aan compactere woonentiteiten voor ouderen die kleiner willen gaan wonen. Er moet in de mate van het mogelijke premies komen die het renoveren van bestaande woningen haalbaarder maakt. Daarnaast kunnen we samen de mogelijkheden van de energietransitie verkennen en zo de kosten voor energie en energiebesparende maatregelen drukken.

   Ruimtelijke ordening en mobiliteit kan je best samen aanpakken. Deze bepalen samen hoe je je in de ruimte verplaatst. Voor nieuwe, grotere, projecten moeten voorwaarden worden opgelegd waardoor de buurt niet allen de lasten maar ook de lusten ervaart. En waardoor de algehele leefkwaliteit van de buurt verbetert.

   Wij zijn gecharmeerd door het idee om hagen en bomen te planten langs onze wegen. Geef toe, dit oogt mooi, verhoogt de biodiversiteit en maakt onze gemeente hittebestendig. De steeds extremere weersomstandigheden indachtig zal het ook noodzakelijk zijn werk te maken van hittebestendige dorpskernen en een degelijke ‘waterhuishouding’. 

Voorstellen

Wist je dat we meer dan 200 voorstellen hebben om onze visie kracht bij te zetten binnen de 18 verschillende thema's?

Wil je onze voorstellen leren kennen, kom dan op 7 september naar GC De Kluize.



Om iedereen de kans te geven kennis te maken met het volledige programma alsook met onze kandidaten van #pro9860, organiseren we op zaterdag 7 september een heuse expeditie-dag (tussen 11:00 - 15:00). Iedereen kan die dag de zaal van GC De Kluize binnenspringen om het programma van #pro9860 te ontdekken.

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om kennis te maken met onze 23 kandidaten en in gesprek te gaan.

Iedere bezoeker kiest hoe lang hij/zij blijft (5min? 15min? uurtje?.... maakt niet uit) en dit zonder enige verplichting… gewoon even komen ontdekken waar #pro9860 voor staat inclusief onze waarden en wat juist onze plannen zijn.

Iets uniek, niet? Dit evenement is uiteraard gratis.

Na de ontdekking krijgen de bezoekers, indien gewenst, een uitgeprinte versie van ons programma mee om thuis rustig na te lezen.

  • De bindende regels wat kan en niet kan qua bouwen/verbouwen moeten aangescherpt en strikt toegepast worden om het landelijk karakter van Oosterzele beter te bewaken. Dit door middel van een ‘verordening’ (bouwreglement) en een ‘woningtypetoets’ (woningen links, rechts en rechtover ter vergelijking nemen).
  • Er wordt onderzocht hoe we niet-ontwikkeld woongebied kunnen schrappen om het op een betere locatie te voorzien (herbestemmen).
  • ‘Slim verdichten’ door het activeren van onbebouwde percelen in de kernen, onder bepaalde voorwaarden, en de ‘uitlopers’ (bvb. Geraardbergsesteenweg) moeten mooi openblijven en net niet opgevuld. We kunnen dit afdwingen door het installeren van een ‘woningtypetoets’. Slim verdichten moet er ook voor zorgen dat allerlei voorzieningen op wandel- of fietsafstand zitten.
  • Voor grotere projecten worden voorwaarden opgelegd aan de ontwikkelaar bv. behouden van natuurlijke elementen, een speelpleintje, elektrische laadpalen, fiets- en voetgangersdoorsteken, voldoende parkeerplaatsen, een buurtlokaal, een beplantingsplan, maar vooral… Nieuwe projecten zullen enkel kunnen wanneer er maximaal 40% gebouwd/verhard wordt en 60% voorzien wordt voor groen en water en dit ook contractueel zo wordt vastgelegd.
  • Bedrijven worden aangemoedigd om naar een geschikte, duurzame zone te verhuizen (cfr. Mobiliteit).
  • Om een gedragen ruimtelijk beleid te bekomen is, naast prioriteiten stellen en goede communicatie, een strenge maar rechtvaardige handhaving noodzakelijk. Bouwmisdrijven moeten op basis van objectieve criteria effectief worden aangepakt. 
  • We informeren en sensibiliseren de inwoners verder over hoe samengewerkt kan worden in de buurten tot bv. het realiseren van groepsaankopen voor isolatie tot het ontwikkelen van energienetwerken die het energieverbruik doen dalen en die goedkope energie opwekken.
  • We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om goedkoper te wonen: compactere woningen, sociaal wonen, co-housing, kangoeroewonen, enz.
  • Opmaak van een plan ‘doordachte waterhuishouding’ waarin we ruimtelijke hefbomen onderzoeken tegen waterschaarste om lange periodes van droogte te ondervangen via wadi’s, ontharding, wachtbekkens, ... Maar ook om periodes van hevige regenval op te vangen. 
  • Nieuwe opportuniteiten creëren door het activeren van leegstaande gebouwen en het tegengaan van ‘verkrotting’. 
  • We schalen het ontharden van onze gemeente verder op door een campagne ‘Oosterzele breekt uit’.
  • We verfraaien het uitzicht van onze gemeente door meer groen te planten langs onze wegen.
bart dewaele

Bart
Dewaele

elisa de vogelaere

Elisa
De Vogelaere

filip baele

Filip
Baele

koen verbeke

Koen
Verbeke

petra van bever

Petra
Van Bever

tristan mees

Tristan
Mees

vanessa moreels

Vanessa
Moreels